петък, 18 юни 2010 г.

ОСЪЩЕСТВИ ЦЕЛИТЕ СИ С НЛП



През последните десетина години съкращението НЛП (невро-лингвистично програмиране) се радва на значителна популярност. Бизнес консултанти се надпреварват да се титулуват „НЛП коуч” или „НЛП тренер”, а Интернет изобилства от предложения, които обещават да превърнат всеки, включил се в някой семинар или обучение, в експерт по НЛП.
Знаем ли, обаче, наистина какво е НЛП, как, защо и от кого се използва и имаме ли в действителност нужда от специален човек, който да ни наставлява, за да прилагаме принципите и техниките на тази уникална технология в живота си?
Анне Линден, основател и директор на Института по НЛП в Ню Йорк, в съавторство с Катрин Петруц, отговаря на тези и още стотици други въпроси в книгата си „Осъществи целите си с НЛП”, издадена в България от AMG Publishing. Както всички сериозни четива, и това задава основната теоретична рамка, върху която е изградено невро-лингвистичното програмиране – тази стройна и ефективна система от психологически техники за водене на осъзнат, щастлив и изпълнен с удовлетворение и успехи живот. Това, което прави „Осъществи целите си с НЛП” по-полезна от останалите книги по темата, достъпни на български език, са многобройните примери от практиката на авторката и изобилието от прости, но мощни упражнения за постигане на зададените цели.
Преди да маркираме основните акценти в книгата е важно да отбележим, че НЛП не обещава решение на проблемите и изцеление на болките като с магическа пръчка или вълшебно хапче – гълташ го и всичко е наред! Ако искате да се случва нещо различно в живота ви, то направете промяна. Не я търсете навън – в близките, приятелите, в службата или в която и да е друга сфера. Започнете от себе си!
И така: ако искате нови резултати, започнете да правите нещо различно.
За начало: променете начина, по който общувате. Но преди всичко: научете се да общувате със себе си. Наблюдавайте поведението си, реакциите си, изследвайте се, открийте това, което не ви харесва, и го коригирайте. Когато се научите да общувате пълноценно със себе си, ще можете да контролирате и да влияете на комуникацията и с останалите, особен със значимите за вас хора. Ще сте в състояние да ги слушате по внимателно, да ги чувате, да разбирате от какво имат нужда и какво искат.
После обърнете внимание на всички скрити ресурси, които са заложени дълбоко във всяко човешко същество. Когато си дадете сметка, че всичко, от което имате нужда, се намира в самите вас, ще осъзнаете, че е много по-лесно да се справяте с трудностите, които ви поднася животът ежечасно и ежеминутно.
След като вече сте наясно със собствените си ресурси и общувате ефективно и успешно, отделете внимание на планирането – дейност и процес, който лежи в основата на всеки успех в която и да е област на човешката деятелност. Разграничете ясно целите и резултатите и начертайте план, с който да постигнете първите и да получите вторите.
В случай, че планът не успее, това не означава, че сте се провалили, а просто получавате обратна връзка: какво бихте могли да направите по друг начин така, че да постигнете резултатите, които искате? какво е по-добре да не правите, ако искате да стигнете до определена цел?
Забележете колко важни са думите, които използваме. Често това, което казваме, се разминава от това, което всъщност мислим, а още по-често – от това, което другият чува. Не позволявайте да попаднете в капана на думите – тези коварни, но най-често единствените ни канали за комуникация.
Дайте си възможност да осъзнаете един простичък принцип: никой психически здрав човек не прави нещо с лош умисъл. Всяко действие, което предприемаме, има в основата си някакво положително намерение. Дори и на пръв поглед да не става ясно, всяко наше действие има за цел, ако не да доведе до някакво добро, то поне да ни предпази от нещо.
И нещо много важно: въпреки всичко, което се случва около нас, ние сме тези, които избират как да преживеят и да реагират на случващото се. Медалът винаги има най-малко две страни и решението коя от тях да изберем е изцяло в нашите ръце и глави.
Книгата е подходяща за всеки, решил да вземе живота си в ръце, да го управлява според своите желание и да работи за осъществяването на своите цели.

1 коментар:

Анонимен каза...

Nice dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.