неделя, 12 юли 2009 г.

И пак четене

Още ме гонят бесовете от изпита по теория на четенето.
1.Не мога да повярвам, че трети ден няма нито един коментар на предишната публикация. Когато пиша за глупости в рамките на 12 часа след постването получавам поне 2-3 коментара. Тоя път - нищо. Означава ли това, че четенето е нещо скучно и безинтересно?
2. Вчера щях да припадна в Метро. Гледам регала с книгите (е, има не повече от 30 заглавия, но и това е нещо). Баба вози около 3 годишното си внуче в пазарската количка и то проявява жив интерес към някаква книжка - детска. Бабата го срязва: точно тая я имал на филмче. Детето все пак иска книжката. Появява се бащата с последния довод: "Още ти е рано за книжки." Дойдоха ми на ума окло 100 псувни. Това детенце вероятно за пръв път в живота си проявява интерес към книга и тея несъобразителни възрастни така да му секнат ентусиазма. Ама имал го на филмче! К'во общо има филмчето с книжката (гледането с четенето, дори ако в случая четене означава само разглеждане на картинки и неразбиращо съзерцание на буквите)? Ама малък бил? Еми те за това са детски книжки, защото са за малки деца! И после защо децата и младите не четяли. Ми някой учи ли ги, насърчава ли ги, показва ли им да четат?
3. във връзка с гореспоменатия изпит по Теория на четенето правих анкета измежду 10 от най-близките ми хора. В отговор на 3-ти въпрос респондентите трябваше да дадат определение за четене. 10 от 10 запитани отговарят, че "четенето е придобиване на информация". Последният въпрос ги пита за обяснения на ширещото се твърдение, че младите не четат. И 8 от 10 казват: "Ами те не четат! Повече висят в интернет, отколкото с книга в ръка!" Ами да ви питам аз, умници майчини, в Интернет не се ли чета? Не се ли придобива информация? М? АААА? АМа не: само книгите са за четене! Пфу!
ВъзмУтена съм много!
Вече не знам кой ден продължават тия дъждове. Бъркат ми в мозъка. Опитват се да ми провалят морето. Мръсници мръсни.
Но съм много доволна от факта, че сесията свърши и мога да се отдам на безметежно четене на каквото си искам, а не на "Икономика на книгоиздаването", "Книготърговия", НЕУК и дрги подобни глупотевини.
В момента чета "Латифе ханъм - съпругата на Ататюрк". Единствената причина, поради която продължавам да чета тая книга, е, че историята на тази жена е много интересна. Като качество на текста книгата е плачевна. Очевидно оригиналът е толкова лош, че и преводът не може да му помогне. Ама той пък и преводът е един... тури му пепел ;-)
Ходя на народни танци. Голям кеф. След танците ми идва голям пауър. Вчера си купих и гирички и вече започвам да полагам малко физически усилия, че с толкова мързел не се живее. И все пак чистенето си остава един доста добър фитнес :-)

13 коментара:

Бени каза...

Доколкот си спомням моят отговор не беше свързна с интернет, а с това, че хората нямат достатъчно обща култура. :Р Аз съм се нагледала и на по - тъжни картинки. Не се коси. Дай Боже всекиму родители, които да насърчават интересите на децата си, особено, когато те са и полезни.

Ето ти коментар. :Р

ПП: Пък на мен ми се счупи фитнес уредчето, тююхх...

Анонимен каза...

Хората да не са на едно място в Дианабад? Или май беше Мусагеница? :)

Дъждовете са чудесни, нека да продължават :)

А

Бистра Георгиева каза...

@Албенище, къде си бе? Чакаш ли ме? :-)
@ Амбъро, не позна :Р Хората са от Варна, София, Ловеч и Мадрид :-) К'во стана с черпенето? :Р

Бени каза...

Ти ли ме питаш къде съм бееееее? Затри се като старите пари. :Р А познай дали те чакам .:Р

Анонимен каза...

Ако ми позволиш,бих ти препоръчала една книга!!! Много бих искала да разбера мнението ти за нея!!! "Тайнственият пламък на кралица Лоана" на ЕКО.

Анонимен каза...

Четенето като медитация...

Анонимен каза...

Хората имат точно толкова обща култура,колкото са имали откакто свят светува-зависи от степента на средства за информираност!!! Релативно,обичащите да четат,по начина, по който ти го разбираш, статистически(в зависимост от числеността не населението),са точно толкова,колкото са били и в началото на миналия век!!Човеци...това е положението...Нищо повече...

ilka каза...

Регистрирах се-ПРОБА,ПРОБА...това анонимното, по-горе,но не толкова,бях аз...

Бистра Георгиева каза...

Не знам кой е тоя гений с вметката за Четенето като медитация, но това е култова тема за дипломна работа. Само не съм много сигурно, че ще има почва и "уши" за нея в моя факултет...

ilka каза...

Аз съм за Четенето като медитация.....! Просто това е моята рефлексия в/у изразената от теб гледна точка...Или пък моята рефлексия в/у моята медитация...:):)

Бени каза...

Не знам за вас другарчета, но ми се струва, че четене и медитация не се покриват. :)) Но ако под това разбираш една настройка и сливане с енеригята на словото на автора - може би. :) Нека не забравяме, че четенето ни открива нови светове, но си остават рамки.

Бистра Георгиева каза...

Албенище, никой не говори за припокриване. Все пак - "Четенето КАТО медитация". Говорим за преживяване на истинското, задълбочено и отдадено четене се доближава много до състоянието и преживяването на медитация. Имат доста общи черти. Разтвори си малко кепенците, маймуно моя ;-)

ilka каза...

Е,не искам да прозвучи като "западна кръпка върху източното мислене"!!!
Тълкувай разширително-Четенето като "разтваряне" в Текста...като "себе-изгубване"... :):)