четвъртък, 9 юли 2009 г.

Конец


Така де - край. На сесията. Приключи доволно, без изцепки, с малко зор накрая, но така е то като не си планира човек времето.
Тая картинка е първата гравюра от "Деветте порти" -култова книга и не чак толкова култов филм. Но к'во да се прави. Даже Джони Деп не го е спасил.
Днес няма да се правя на душеприказчик ;-).
Ще ви изтипосам отговора на един от изпитните си въпроси. Пък дано разберете...

ОПАСНО ЛИ Е ЧЕТЕНЕТО НА НАЦИСТКИ КНИГИ?
/отговор на анкетен въпрос/

И да, и не.
Този двузначен отговор се отнася до абсолютно всички, а не само до нацистките книги. Защото зависи не от книгата, а от читателя.
Да, четенето на нацистки книги може да бъде опасно, когато читателят е неподготвен, когато няма достатъчен, като количество и качество, background, който да му позволи да съпоставя и анализира информацията, да си направи съответните изводи за достоверността й. Лековерният читател, който няма собствено критично мислене, който приема всичко прочетено за чиста монета без да го подлага на съмнение и проверка, е особено податлив на външните влияния и е роб на израза „Прочетох го еди-къде-си, значи е вярно.”
Четенето не само на нацисти книги, но и на всички останали книги не е опасно за начетения човек, за човека с добра информационна култура, чийто собствен мозък е информационна база данни, с която се сравнява и съпоставя и през чиято призма се гледа всичко, което постъпва в него. Човекът, който чете много и мисли критично, се съмнява и проверява, не се поддава. Четенето не е опасно за онзи, който чете много, защото четенето е антиманипулативен филтър. ;-)

Бъдете така добри, ако решите да използвате някъде горния текст, да посочите от къде и от кого сте го взели. ;-) Демек спазвайте авторските ми права :-Р
Благодаря

4 коментара:

Marcel каза...

Четенето на нацистки книги е опасно само за този, който смята, че цялата човешка история е таква, каквато е описана в учебниците...
За мен е опасно изобщо да се чете история, защото събужда у човека много агресия- затова не на историята! ако може не и на физиката (заради атомната бомба), не и на религията (заради религиозните фанатици), с една дума, не на всичко!!! :)))- не съм ли провокативен?

Бистра Георгиева каза...

Не, никак не си провокативен.
По-скоро си чел-недочел :-)
ИСторията не винаги и не у всеки поражда агресия. Така че провокацията ти е несъстоятелна :-)
Радвам се, че си жив :-)

Анонимен каза...

Четенето на нацистка литература е опасно колкото и непознаването на тези книги. Сигурен съм, че си чела "За ползата и вредата от издаването на нацистка литература" за изпита.

Марсел каза...

Знаете ли кое е лошото- че днес всички говорят против комунизма например, без да са чели или да познават някоя от основните книги на това движение. всички имат мнение, формирано от медии или познати. струва ми се, че днес нацизмът е по-популярен и по-интересен от комунизма, а последният е напълно отречен от хора, точно "чели-недочели"...