неделя, 24 февруари 2008 г.

Слънчевко

Времето е необичайно топло за края на февруари. Вчера беше най-малко 15-16 градуса и едно слънчевоооооооо. Времето е идеално за безцелно мотане из града :-)
Последните няколко дни минаха толкова сладко-лежерно-щастливо. Чак сама си завиждам... Е, на финала трябва да впрегна всичките си налични ресурси, за да довърша една задача и да си напиша домашното, което предизвика бурен студентско-преподавателски дебат. В крайна сметка съм почти готова. Даже открих една неточтност в заданието :-)
Възмущавам се напоследък от ниската култура на движение по пътищата. Не. Не се възмущавам от псуващите, некадърните и т.н. шофьори. Възмущавам се от абсолютно БЕЗОТГОВОРНИТЕ пешеходци. Примери: пътувам с трамвай N7 и обикновено се качвам от спирка "Мотописта" на високоскоростния бул. "България". Има си подлез като слънце, а най-честата гледка е възрастни хора в пенсионна възраст е да пресичат подтичвайки през пътното платно. Друг пример: кръстовището на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев". Една доста възрастна жена запушва и без това пренатовареното кръстовище като пресича през платното. И там си има подлез. За ентусиастите да пресекат Цариградско шосе пред хотел "Плиска" няма да говоря. Самите пешеходци не се грижат за собствената си безопасност, но стане ли ПТП, по закон шофьорът го отнася, без значение, че вината може да е на пешеходеца.
Малко прибързах с ентусиазма покрай новия семестър. Обещава да бъде доста натоварващ, но да се надяваме, че поне нещо ще научим. Не се плаша от четенето, но не знам точно как ще се получи с присъствието на занятията.
Дочетох "Понеделник започва в събота" на Аркадий и Борис Стругацки. Страхотна сатира! "Трудно е да бъдеш бог" и "Хищните вещи на века" също са хубави, но тук авторите показват страхотно остроумие. Сега обаче ще се наложи да наблегна малко на учебните четива :-)
Предстои ми доста натоварена и напрегната седмица. Но когато човек знае, че сърцето му прелива от щастие и споделеност, нищо не може да го спре :-)

2 коментара:

VSP каза...

завидую вам.. у нас холодно. но зима была теплой. люблю весеннее небо. Оно высокое и глубокое. Что интересного происходит в Болгарии? У нас вообще ничего не говорят больше про Болгарию.

Irina Bo каза...

А когато се качиш на автомобила за по-постоянно шофиране, ще видиш още повече дебилизми. Да ти кажа - плашещо си е чак.

Марти много правилно беше казал, че на Цариградското направо тря'а монтират 2-3 снайпериста, за да ги отстрелват идиотите-ентусиасти, поне да не измъчват шофьорите. То и аз съм шматка, ама чак такива дебилизми не бих правила.

Не че няма глупости и зад волана. Но когато си безотговорен към самият себе си - ей това не го разбирам.

И си мисля, че трябва да се сложат и изпити за пешеходците, поне да придобият някаква култура на придвижване.
By the way, най-откачения 'трафик' е в супермаркетите. МРАЗЯ ГИ. Иде ми да разстрелвам всички шматкащи се без посока, блокиращи цялото движение като се плеснат в средата и зяпат. Просто продължавам да се удивлявам колко са неориентирани хората.