петък, 11 септември 2009 г.

Жан-Жак Русо

Миналата събота, 5 септември, едни добри хора ме поканиха в едно радио предаване заедно с Александра уж по повод Съединението, с подтекст нейната книга. В крайна сметка два часа си говорихме за Нещата от живота.
В рамките на тия 2 часа се обадиха поне 10 човека, преобладаващо мъже, които си умираха да повтарят, че на 22 животът изглеждал много розов, но, видиш ли ти, като стане човек на 35, 45 или 55, човек натрупвал много болка и страдание и разбирал, че животът е много много гаден. Един дори ми рече, че на младини Жан-Жак Русо и той гледал на света като мен през розови очила, а после взел, че се самоубил.
На всички тия хора искам да кажа, че ми е много мъчно, че са толкова нещастни. Че не са могли да се насладят на живота, че не са имали очи за красотата му, че са затворили сърцата си за всичко прекрасно, което би могло да им се случи.
Още повече ми е мъчно, че се мислят за център на света и вярват, че аз задължително ще мина по техния път, ще имам същия опит и ще преживея живота си по същия начин. Че тяхната позиция е единствена и най-вярна, че не съществува друга и каквото мислят те, това е Истината.
Въпреки всички гадости, които ми наговориха, искам да им благодаря. Благодаря им за това, че чрез тях аз за себе си се утвърдих като човешко същество, утвърдих позицията си и съм по-сигурна от всякога, че гледната точка за света, която съм си избрала, е най-правилна за мен и ще продължавам да живея според нея. А всички останали са свободни да избират каквото поискат за себе си, да мрънкат и да се оплакват колкото си искат. Само моля да не се проектират върху мен.
Благодаря за вниманието
хахаха

3 коментара:

Анонимен каза...

Не са далеч от истината, ма на твоите години е нямало защо да се хабят. Респективно и ти :)

А

Анонимен каза...

Аз съм на същото мнение. Тези, които са на годинки и "знаят" как ще се случат нещата, могат да вървят по дяволите. Моя живот, го определям аз. Това че, техния е вървял по течението и то не ги е отвело на добро място е техен проблем не мой.

Въобще писнало ми е от такива "ясновидци", които ми обясняват как ще се случат нещата.

Марсел каза...

Така е, Бистра- всеки сам си преценява аргументите "за" и "против" СВОЯ СВЕТОГЛЕД. Но защо пускаш тук тази тема, ако си сигурна в светогледа си? Или искаш мнозинството приятели да те подкрепи, за да си сигурна? Аз пък ще защитя "пенсионерите"- човек навлиза в живота с годините- и не отива към песимизъм, а към мъдрост. Пожелавам на всеки да се самоубие като Русо- т.е. да не се самоубива:)))